Dobrý den,

po Vašem návratu k výkonu práce po skončení 3 leté rodičovské dovolené již nemá zaměstnavatel povinnost zařadit Vás na původní práci a pracoviště (tuto povinnost by měl v případě návratu po rodičovské dovolené), ale měl by Vás zařadit k výkonu práce odpovídající pracovní smlouvě. Pokud takovou práci pro Vás nemá např. proto, že takové místo bylo zrušeno z důvodu zrušení části zaměstnavatele, vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele o změně úkolů, snížení stavu zaměstnanců či z jiných organizačních důvodů, jedná se o výpověďní důvod na straně zaměstnavatele. S tímto výpověďním důvodem (obecně jde o organizační změny) je spojeno právo zaměstnance na odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku.

V případě výpovědi začíná výpověďní doba běžet 1. dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď zaměstnanci doručena. Pokud Vám tedy bude výpověď předána 9.1.2011, případně v průběhu měsíce ledna až do posledního dne měsíce ledna 2011, začíná výpověďní doba běžet 1.2.2011 a končí uplynutím posledního dne příslušného měsíce, tj. v případě 2 měsíční výpovědi končí 31.3.2011. Doba, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným pro onemocnění, spadá do tzv. ochranné doby, kdy zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď. Pokud byla výpověď dána před počátkem ochranné doby tak, že by výpověďní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává a pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpověďní doby po skončení pracovní neschopnosti, záleží však na důvodu výpovědi. Toto přerušení běhu výpověďní doby se neuplatní v případě, že výpověď byla podána z důvodu zrušení zaměstnavatele nebo jeho části, nebo z důvodu přemístění zaměstnavatele nebo jeho části, pokud se nejedná o přemístění v mezích místa výkonu práce podle pracovní smlouvy zaměstnance.

Zaměstnavatel Vás může převést na jinou práci, než je sjednána v pracovní smlouvě, jen ze zákonem stanovených důvodů. Takovými důvody by byla např. výpověď pro nesplňování předpokladů pro výkon práce nebo pro porušení právních povinností na Vaší straně, zahájení trestního řízení pro úmyslnou trestnou činnost, ztráta předpokladů pro výkon funkce, případně zdravotní důvody na Vaší straně, které by dle lékařského posudku Vám bránily díle konat dosavadní práci. V ostatních případech Vás může zaměstnavatel převést na jinou práci jen s Vaším souhlasem. Bez Vašeho souhlasu Vás může zaměstnavatel převést na jinou práci v případě nezbytné potřeby, k odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody nebo ke zmírnění bezprostředních následků nehody, a to na nezbytně nutnou dobu. Důvod převedení a dobu, po kterou má převedení trvat, je zaměstnavatel povinen předem s Vámi projednat.